Veelgestelde vragen

Wat is een barcode?

Een barcode ofwel streepjescode is een uniek cijfernummer dat in de detailhandel gebruikt wordt om de verkoop van producten gemakkelijk te laten verlopen en te volgen en te automatiseren. Ook voor streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music heb je een barcode nodig om je single, EP of album te kunnen uploaden.

Ontvang ik mijn barcode per direct?

Jazeker, je krijgt de 13 cijferige unieke EAN13 barcode direct na betaling aangeleverd compleet met met een grafisch bestand (in een hoge resolutie) dat je desgewenst kunt toevoegen in het ontwerp van (de verpakking) van je product of voor het digitaal uploaden van je muziek.

Hoeveel barcodes heb ik nodig?

Het aantal barcodes is afhankelijk van het aantal producten. Voor ieder product heb je  een afzonderlijke barcode nodig. Heb je bijvoorbeeld twee verschillende cd’s en één dvd dan heb je drie barcodes nodig. Als je een EP met vijf tracks op Spotify wilt laten plaatsen, heb je hiervoor één barcode nodig. Wil je twee singles met een afzonderlijke hoes uploaden bij Spotify, dan heb je twee verschillende barcodes nodig.

Hoe snel ontvang ik mijn barcode?

Na betaling ontvang je per direct je barcode(s).

Bevat mijn barcode prijsinformatie?

Nee, je barcode is slechts een uniek getal en bevat geen informatie over de product of de prijs; prijsinformatie kan hieraan gekoppeld worden, maar zit dus niet in de barcode verwerkt.

Wat is een ISRC code?

De International Standard Recording Code (ISRC) is een internationaal identificatiesysteem voor geluidsopnamen en muziekvideo’s. Het is een soort van identificatiecode van een song zodat men – bij welke organisatie dan ook (van radio, tot rechtenorganisaties) – weet waar men moet aankloppen. Stel track wordt afgespeeld en men wil weten van wie dit is, dan kan men door het uitlezen van de ISRC code erachter komen wie ze moeten contacten. Meer informatie over ISRC codes vind je bijvoorbeeld op Wikipedia.

Hoeveel ISRC codes heb ik nodig?

De ISRC is verbonden aan de opname zelf en niet aan de fysieke vorm daarvan (eenzelfde opname die zowel wordt uitgebracht op CD als Spotify heeft één en dezelfde ISRC). Voor iedere unieke track die je op een CD zet en bijvoorbeeld op Spotify plaatst heb je dus een code nodig.  Voorbeeld: voor een EP met vijf nummers heb je dus vijf ISRC codes nodig.

Wordt mijn cd of dvd automatisch zichtbaar in webwinkels als ik er een barcode op heb?

Nee, hiervoor is het wel nodig dat je je product samen met prijs- en bijv. hoesinformatie of geluidsfragmenten door je distributeur aangemeld wordt bij relevante partijen.

Kan ik mijn barcode ook gebruiken als ik een track aanmeld bij Spotify of iTunes?

Jazeker, download- en streaming portals vereisen altijd een barcode bij het uploaden van muziek. Dit wordt onder meer gebruikt ten behoeve van de registratie voor de charts. Je kunt hiervoor de door ons geleverde unieke barcode invoeren.

Waar kan ik mijn muziek gratis uploaden?

Er zijn meerdere internationale ‘digitale service providers’. Bij de meesten moet je eigenlijk altijd een vaak aanzienlijk starttarief betalen. Voor het snel een eenvoudig en gratis uploaden van je muziek bij Spotify. Apple Music en  Deezer kun je terecht bij www.traxfree.com 

Ik wil een barcode voor een ander producten dan muziek?

Hiervoor verwijzen wij je naar GS1.