ISRC codes aanvragen

ISRC staat voor International Standard Recording Code. Deze code werd in het leven geroepen om muziekopnames wereldwijd uniek te kunnen identificeren. Daardoor wordt het voor beheersvennootschappen van auteursrechten makkelijker om bepaalde vergoedingen te innen en te verdelen.

Als je een nummers wilt aanbieden aan de streaming- en downloadportals heb je een ISRC nodig. Ook als je een cd laat maken, zijn ISRC codes zeer gewenst. Deze kunnen bij de mastering van de tracks digitaal in het nummer verwerkt worden. Ook kan de cd-producent vaak nog de codes toevoegen. Je hebt per track een aparte ISRC nodig. Aan die unieke code kunnen alle gegevens over een bepaald nummer gekoppeld worden, zoals audio/video, mono/stereo, duurtijd, titel, auteur(s) en componist(en), taal, pop/klassiek, naam van de muzikanten of bandnaam, eventueel naam van de producer, etc.

De ISRC-code bestaat respectievelijk uit een prefix die het land aanduidt (2 letters), een unieke identificatiecode (organisatie, label of eigen beheer) (3 tekens), het jaar waarin de opname wordt gepubliceerd (2 cijfers) en een volgnummer (5 cijfers).

U kunt ISRC codes aanvragen bij de daartoe aangewezen organisaties zoals SIMIM en/of SENA. Wilt je graag direct ISRC codes ontvangen die je meteen kunt gebruiken, bijvoorbeeld om je muziek te uploaden bij Spotify of i-Tunes of omdat je cd op tijd klaar moet zijn, dan biedt het Centraal Muziekhuis via deze site de mogelijkheid om per direct codes te ontvangen, waarmee je meteen aan de slag kunt.